Rozpočet pro 5 osob:
• 4 dkg velkých krup
• 4 dkg másla
• 4 dkg mouky
• 8 dkg zeleniny
• sůl
• 1 dkg másla
• 2 čerstvé hřibečky neb 1/2 dkg suchých hříbků
• 3 zrnka tluč. pepře
• 1/16 l mléka
• 1 žloutek
Přebrané velké kroupy utlučeme, dáme do kamenné nádoby, zalijeme studenou vodou a necháme je zvolna přijíti do varu; pak je uvaříme do měkka. Měkké kroupy sítem prolisujeme. Z másla a mouky si připravíme světle žlutou jíšku, zamícháme do ní prolisované kroupy, načež ji zředíme polévkou ze zeleniny a polévku dobře povaříme. Pak přidáme do ní na másle udušené, nakrájené hříbky neb suché hříbky v mléce povařené a usekané a polévku povaříme ještě chvíli. Před podáváním přidáme do ní tlučeny pepř a sekanou zel. petrželku. Též můžeme přilíti do polévky v mléce umíchaný žloutek.