Rozpočet pro 5 osob:
• 7 dkg perlových krup
• sůl
• 2 dkg másla
• na špičku nože tluč. květu
• 1/8 l sladké smetany
• 2 žloutky
• 1,25 l hovězí polévky
• 1 citron
Pěkné perlové kroupy přebereme, dáme je do kamenného hrnce, zalijeme je studenou vodou, osolíme a uvaříme do měkka. Poté do krup přidáme máslo, na špičku nože květu a dobře je umícháme. Vzniklou kaši zalijeme dobrou čistou hovězí polévkou a žíněným sítem kroupy prolisujeme. V jiné nádobě umícháme ve smetaně žloutky a stále míchajíce přilijeme kroupovou polévku. Takto upravenou polévku podáváme v šálcích s citronem na kolečka nakrájeným uzdravujícím se, nebo se podává večer při domácích hostinách.