Rozpočet pro 5 osob:
• 1/2 růže květáku
• sůl
• 4 dkg másla
• 4 dkg mouky
• tlučený květ
• 1/8 l smetany
• 1 žloutek
Pěkný bílý květák očistíme, vypereme ve slané vodě, vložíme do vařící osolené vody na polévku a nepříliš do měkka jej uvaříme. Pak vodu, ve které se květák vařil, zahustíme světležlutou jíškou, přidáme prolisovaný neb nakrájený košťál a polévku povaříme 1/2 hod. Okořeníme ji tluč. květem, přidáme na růžičky rozebraný květák a znovu ji ještě 10 minut povaříme. Nato umícháme v polévkové míse žloutek se sladkou smetanou a polévku, stále ji míchajíce, do ní nalijeme. K polévce podáváme svítek neb žemli nakrájenou a na másle usmaženou.