Rozpočet pro 5 osob:
• 5 dkg chlebového těsta (koupíme u pekaře)
• 1/4 l vody
• 10 dkg čerstvých hříbků neb 1 dkg suchých hub
• 1/8 l mléka na houby
• 1 dkg másla na dušení
• sůl
• 3 dkg másla do polévky
Na vejce:
• 2 dkg másla
• 3 vejce
• sůl
• vody na polévku 1 litr
Syrové těsto na chléb dáme do vyššího hrnečku, polijeme vlahou vodou a necháme v teplé kuchyni 4 hodiny stát. Čerstvé hříbky nakrájíme na plátečky, opereme je a na másle 5 minut dusíme. Sušené hříbky v mléce dříve povaříme. Měkké hříbky vložíme do vařící slané vody na polévku a když se vše vaří, rozmícháme do polévky připravené těstičko z hrnečku a stále míchajíce, povaříme 15 minut. Polévku osolíme a omastíme rozškvařeným máslem. Zvlášť si připravíme míchaná, upečená na másle, osolená vejce, rozdělíme je na talíře, načež na ně nalijeme připravenou kváskovou polévku a podáváme.
Polévka musí býti přiměřeně zahoustlá.