Rozpočet pro 5 osob:
• 3/8 l kys. smetany
• 1 vejce
• 3,5 dkg mouky
• sůl
• 1,25 l vody
• na špičku nože kmínu
• 15 dkg hříbků (lišek neb ryzců)
• 4 lžíce citronové šťávy neb octa
• 8 dkg chleba
• 1 dkg másla
Ve studené kyselé smetaně umícháme dobře vejce, mouku a sůl. Poté do ní stále míchajíce nalijeme vařící vodu s kmínem, ve které jsme povařily očištěné, na plátečky nakrájené hříbky neb i jiné jedlé houby (lišky, ryzce) a polévku ještě povaříme malou chvíli. Nežli polévku podáváme, okyselíme ji citronovou šťavou neb octem a podáváme k ní chlebíček, nakrájeny na jemné kostečky a usmažený na másle.