Rozpočet pro 5 osob:
• 1 vepřový mozeček
• 2 dkg másla
• 2 dkg cibule
• 4 dkg másla
• 6 dkg mouky
• 8 dkg zeleniny
• sůl
• pepř
• zelená pažitka
• 1/2 květáku
• 1/8 l mléka
• 1 žloutek
Telecí nebo vepřový mozeček vložíme na několik minut do horké vody, pak jej odblaníme a udusíme na drobně nakrájené a na másle do růžova usmažené cibuli. Polévku ze zeleniny zahustíme žlutou jíškou a do dobře povařené zamícháme udušeny mozeček. Před podáváním přidáme do polévky v mléce umíchaný žloutek, tluč. pepř, zel. petržel nebo pažitku.
K polévce podáváme jako vložku žemlový svítek nebo smaženou, na nudličky nakrájenou žemli, nebo vaříme v polévce na růžičky rozebraný květák.