Rozpočet pro 5 osob:
• 15 dkg velké bílé fazole
• na špičku nože čištěné sody
• 2 vepřové uzené nožičky neb uzené malé kolínko, aneb 10 dkg vařené kůže ze šunky
• sůl
• 5 dkg makaronů neb suchých nudlí
• 3 dkg slaniny
• kávová lžička sekané zelené petrželky
Jíška:
• 2 dkg másla
• 1 dkg mouky
Přebranou vypranou velkou fazolku namočíme na 12 hod. do studené změkčené vody. (Tvrdou vodu změkčíme čištěnou sodou.) Poté ji postavíme jen vodou zatopenou na mírný oheň, hned k ní přidáme buď uzené vepřové nožičky neb malé uzené kolínko, aneb vařenou kůži ze šunky a vše vaříme. Jakmile fazole změkla, polévku osolíme a zavaříme do ní krátce řezané žloutkové makarony neb nudle, jemně usekanou slaninu a zelenou petrželku. Pak polévku zahustíme řídkou máslovou jíškou a dovaříme. Nožičky, kolínko nebo kůži rozkrájíme na jemné nudličky a dáme zpět do polévky. Tuto polévku můžeme připraviti také tak, že uvaříme fazolku zvlášť, prolisujeme ji do polévky z nožiček a dále ji upravíme podle uvedeného předpisu.