Rozpočet pro 5 osob:
• 5 dkg hovězího morku
• 25 dkg křížové kosti
• 5 dkg hovězích jater
• 5 dkg srdce
• 5 dkg sleziny
• 8 dkg zeleniny
• 3 dkg cibule
• sůl
Na pánev dáme rozehřáti na kostečky nakrájený morek z kostí, načež k tomu vložíme oprané křížové kosti (z páteře), nakrájená játra, srdce a slezinu. Vše dáme do trouby a chvíli opečeme, přidáme na koláčky nakrájenou zeleninu, cibuli a smažíme ještě tak dlouho, dokud zelenina s cibulí nezčervená.
Zatím si do hrnce odměříme osolenou vodu na polévku, vložíme do ní usmažené kosti i s ostatním masem a vaříme ji na mírném ohni 1 hod. Pak polévku procedíme, zeleninu do ní prolisujeme, játra, slezinu i srdce jemně usekáme, dáme zpět do polévky, načež polévku přivedeme k varu a zavaříme do ní kapustové knedlíčky nebo k ní podáváme kapustovy neb jiný svítek.