Rozpočet pro 5 osob:
• 2 l vody
• sůl
• 10 dkg zeleniny
• 3 dkg cibule
• 1/2 vepřové hlavy
• 2 dkg krupice neb udušené krupky
• (2,5 dkg krup - 4 dkg másla a 0,75 l polévky z hlavy)
• zelená petržel
• tlučený pepř
V osolené vodě s nakrájenou zeleninou a cibulí povaříme očištěnou vepřovou hlavu (bez mozečku). Měkkou hlavu vyndáme a do polévky, stále míchajíce, zavaříme krupici. Nebo vložíme do polévky zvlášť udušené kroupy. Před podáváním přidáme zelenou sekanou petrželku, okořeníme ji tlučeným pepřem a podáváme.
Vepřovou hlavu upravíme na mísu a podáváme k ní ustrouhaný křen, nebo kdo rád s hořčicí a chlebem, aneb kyselý křen s jablky.