Rozpočet pro 5 osob:
• 1,75 l vody
• 1,75 dkg soli
• 75 dkg masa
• 5 dkg kostí
• 8 dkg zeleniny
• 2 dkg cibule
• 5 dkg čerstvých hříbků
• 1 dkg loje
• 2 dkg jater
• 5 dkg zeleného hrášku
• pažitka
• 1 rajské jablíčko
Hovězí řídké kosti se rychle operou, vloží do studené, osolené a odměřené vody a nechají se ohřáti. Pak se k nim vloží oprané a lehce naklepané maso a polévka se vaří asi 1 hodinu mírným varem jen s jedné strany a ne po celé nádobě. Tímto varem vystupují vločky šumu (které se nesmějí sbírati) na povrch. Šum - pěna na polévce sráží se pak v kousky, které pomalu padají ke dnu, čímž se polévka čistí.
Po hodinovém varu přidá se k polévce na kolečka nakrájená zelenina. Poměr zeleniny jest asi tento: více celeru, méně kapusty, méně petržele, ještě méně mrkve a póru. Též se dává k polévce vařiti hrstka zeleného hrášku. Pro lepší barvu rozdělí se celer, mrkev a petržel na polovinu, která se usmaží na loji s nakrájenou cibulí a nakrájenými játry; nesmí se však připáliti, neboť by dostala nahořklou chuť. Polévka se vaří se zeleninou 1,5 hod.
Pak se procedí a bud' se do ní dává zavářka nebo se k ní podává vložka. Chuť polévky se zlepší čerstvými dušenými hříbky, rajským jablíčkem a sekanou pažitkou.