Rozpočet pro 5 osob:
• 1 husí drůbky
• 8 dkg zeleniny
• 4 dkg másla
• 5 dkg mouky
• sůl
• půl růže květáku
• 1 hřib
• tlučený květ
• zelená petržel
• 1 dkg másla na hřiby
Husí hlavu, krk, křídla a nohy polijeme vařící vodou a vše očistíme. Pak vložíme očištěné drůbky s očištěným žaludkem, srdečkem a nakrájenou zeleninou do osolené vody na polévku a vaříme zvolna asi 1:45 hod. Pak polévku procedíme, zahustíme ji světležlutou jíškou, přidáme do ní na kostečky nakrájené drůbky, rozebraný květák, na másle udušené hříbky a polévku ještě dobře povaříme. Před podáváním zavaříme do ní houskové knedlíčky, tlučený květ a usekanou zelenou petržel.