Rozpočet pro 5 osob:
• 30 dkg rajských jablíček
• 5 dkg másla
• 3 dkg cibule
• 4 zrnka pepře
• 5 dkg telecích nebo hovězích jater
• 2 hříbky (1/2 dkg suš. hříbků)
• 2 dkg celeru
• 5 dkg mouky
• sůl
• 1 dkg cukru
• 1/8 l červeného vína nebo octa
• 4 dkg rýže
• 1 dkg másla na udušení
Na másle s drobně nakrájenou cibulí a pepřem udusíme uškrábaná játra, rozkrájená rajská jablíčka a nakrájený celer. Pak vše zaprášíme moukou, osolíme, posmažíme, zalijeme osolenou vodou na polévku a 3/4 hodiny povaříme. Polévku procedíme nebo prolisujeme, přidáme čerstvé neb sušené hříbky, podle chuti červeného vína nebo octa, cukru a zavaříme do ní nudle, kapánek, moučné noky nebo přidáme zvlášť udušenou rýži.