Rozpočet pro 5 osob:
• 50 dkg rajských jablíček
• 2 dkg cibule
• 5 zrnek pepře
• 1 zrnko nového koření
• 1 cm² citr. kůry
• sůl
• 15 dkg hovězích kostí na polévku
• 4 dkg másla
• 4 dkg mouky
• 2 lžíce červ. vína
• podle chuti octa
• 1 1/2 dkg cukru
• 2 lžíce sladké smetany
Očištěná rozkrájená rajská jablíčka dáme do hrnce, přidáme na ně rozkrájenou cibuli, celý pepř, nové koření, citronovou kůru, sůl, zalijeme polévkou z kostí neb jen vodou a pod poklicí udusíme do měkka. Zvlášť si připravíme z másla a mouky žlutou jíšku, zředíme ji polévkou neb vodou, přidáme udušená, prolisovaná rajská jablíčka, trochu octa, cukru a polévku dobře povaříme. Před podáváním zavaříme do polévky makarony neb zvlášť udušenou rýži a zlepšíme ji červeným vínem a sladkou smetanou.