Rozpočet pro 5 osob:
• 1,4 l vody
• sůl
• 12 dkg zeleniny
• 2 dkg másla neb sádla
• 3 dkg cibule
• 30 dkg vepřového ramínka neb bůčku
Jíška:
• 2 dkg másla
• 2 dkg mouky
• 0,125 l mléka
• 1 žloutek
• zelená petržel
• 2,5 dkg krupek
• 0,5 dkg másla
V osolené vodě povaříme na nudličky nakrájenou všechnu zeleninu (celer, mrkev, petržel, pórek a spařenou kapustu). V kastrole na másle neb sádle usmažíme si drobně nakrájenou cibulku, do ní vložíme na menší kousky nakrájené vepřové maso, osolíme a udusíme do měkka. Pak maso usekáme nebo na masovém strojku umeleme a dáme do zeleninové polévky.
Zvlášť si upravíme z másla a mouky žlutou jíšlu, zředíme ji polévkou, vložíme do ostatní polévky a dobře vše povaříme.
Před podáváním si umícháme v polévkové míse mléko se žloutkem, načež stále míchajíce přilijeme polévku, okořeníme ji sekanou zelenou petrželkou a podáváme.
K polévce můžeme podávati některý svítek nebo do ní zamícháme zvlášť udušené krupky.