• Belgická polévka
• Bouillon
• Bramborová lisovaná polévka
• Bramborová polévka
• Bramborová polévka s hrachem
• Brukvová polévka
• Bryndzová polévka
• Bryndzová polévka 2
• Brzlíková polévka
• Celerová polévka
• Cibulová polévka
• Dršťková polévka
• Francouzská zeleninová polévka
• Gulášová polévka
• Housková polévka
• Hovězí polévka
• Hrachová polévka
• Hrášková polévka
• Chřestová polévka
• Jáhlová polévka
• Jaternicová polévka
• Játrová polévka
• Jemná bramborová polévka
• Kapustová polévka
• Kapustová polévka s hříbky
• Kmínová polévka
• Královská polévka
• Kroupová polévka
• Krupicová polévka
• Krupovka
• Květáková polévka
• Květáková polévka s parmezánem
• Kyselo
• Ledvinková polévka
• Ledvinková polévka 2
• Meruňková polévka
• Milánská polévka
• Mléčná bramborová polévka
• Mléčná houbová polévka
• Mozečková polévka
• Námořnická polévka
• Nepravá hovězí polévka
• Nepravá želvová polévka
• Oháňková polévka
• Oukrop
• Ovarová polévka
• Petrželová polévka
• Polévka česneková (oukrop)
• Polévka kroupová s telecím a vepřovým
• Polévka pivní
• Polévka pórková
• Polévka pro nemocné
• Polévka ragout
• Polévka rybí
• Polévka salátová
• Polévka vinná
• Polévka z bílých fazolí
• Polévka z čerstvých hříbků
• Polévka z husích drůbků
• Polévka z jarních bylinek
• Polévka z kostí
• Polévka z kyselého mléka
• Polévka z mléka
• Polévka z ovesných vloček
• Polévka z plic
• Polévka z rajských jablíček
• Polévka z rajských jablíček 2
• Polévka z rajských jablíček se smetanou
• Polévka z rýže a zeleného hrášku
• Polévka z vepřového masa
• Polévka z vepřového srdce
• Polévka ze slepice
• Polévka ze sleziny s kroupami
• Polévka ze suchých hříbků
• Polská polévka
• Ruská polévka Boršč
• Rychlá hovězí polévka
• Rýžová polévka
• Ságová polévka
• Strouhánková polévka
• Špenátová polévka
• Telecí polévka
• Uzená polévka s praženou krupicí
• Zeleninová polévka
• Zeleninová polévka s upraženým strouháním
• Zelná polévka
Polévka je odvar z masa neb různých zelenin, hub a luštěnin, dále z ryb, želv, vajec, piva, vína neb z některých druhů ovoce. Při polévce rozeznává se základ, přídavky, zavářky a vložky.
ZÁKLAD: tvoří druh polévky.
PŘÍDAVEK: maso, zelenina, luštěniny, brambory.
ZAVÁŘKA: nudle, krupice, knedlíčky, strouhání a pod.
VLOŽKA: svítek, ssedlina, kroupy dušené a dušená rýže.
Dobrá polévka má býti:
1. výživná, proto se má použíti látek nejvýživnějšich;
2. lehce stravitelná, tudíž je nutno ji důkladně povařiti. Polévka nebudiž příliš mastná!
3. chutná, proto používejme k její přípravě nejlepších látek a přídavků.
Marie Janků-Sandtnerová dělí polévky na:
• Polévky masové
• Polévky vodové