Masová polévka jest prostou pochutinou, protože má nepatrnou výživnost; ale budí chuť k jídlu a působí dráždivě na nervy. Vaří-li se maso, přejde z něho do polévky pouze část aromatických látek, něco solí a jen asi 0,5% bílkoviny, tedy množství, které tělo zvlášť neposiluje. Cena hovězí polévky je v tom, co do ní bylo zavařeno neb vloženo.
Z masa mladých zvířat není polévka tak silná jako z dobytčat starších, poněvadž u oněch není ještě tak vyvinuta kořenná látka masová, která činí polévku chutnou. Také maso z krávy hodí se lépe na polévku než-li maso z vola.
• Bouillon
• Brzlíková polévka
• Dršťková polévka
• Francouzská zeleninová polévka
• Gulášová polévka
• Hovězí polévka
• Jaternicová polévka
• Játrová polévka
• Královská polévka
• Ledvinková polévka
• Ledvinková polévka 2
• Mozečková polévka
• Nepravá hovězí polévka
• Nepravá želvová polévka
• Oháňková polévka
• Ovarová polévka
• Polévka kroupová s telecím a vepřovým
• Polévka pro nemocné
• Polévka ragout
• Polévka rybí
• Polévka z husích drůbků
• Polévka z kostí
• Polévka z plic
• Polévka z vepřového masa
• Polévka z vepřového srdce
• Polévka ze slepice
• Polévka ze sleziny s kroupami
• Polská polévka
• Ruská polévka Boršč
• Rychlá hovězí polévka
• Ságová polévka
• Telecí polévka
• Uzená polévka s praženou krupicí