Při polévkách vodových jest nejdůležitější jíška. Ta budiž vždy připravena z dobrého tuku, nejlépe másla nebo loje a mouky prosáté. Je nutno, aby měla určitý stupeň barvy, podle toho, do které polévky se vkládá. Dříve než ji vložíme do polévky, zředíme ji však vodou neb zeleninovým odvarem a důkladně ji povaříme. Každá polévka s jíškou má se nechati nejméně 1/2 hodiny povařiti, pak jest nejen chutná, ale také lehce stravitelná a výživná.
Rozeznáváme tři stupně jíšky:
I. stupeň: jíška barvy světležluté.
II. stupeň: jíška barvy žluté.
III. stupeň: jíška barvy červené.
Jíšku I. stupně vkládáme do polévek ze zeleniny.
Jíšku II. stupně vkládáme do polévek luštěninových.
Jíšku III. stupně vkládáme do polévek kořeněných, jako jest kmínová, bramborová a pod.
• Belgická polévka
• Bramborová lisovaná polévka
• Bramborová polévka
• Bramborová polévka s hrachem
• Brukvová polévka
• Bryndzová polévka
• Bryndzová polévka 2
• Celerová polévka
• Cibulová polévka
• Housková polévka
• Hrachová polévka
• Hrášková polévka
• Chřestová polévka
• Jáhlová polévka
• Jemná bramborová polévka
• Kapustová polévka
• Kapustová polévka s hříbky
• Kmínová polévka
• Kroupová polévka
• Krupicová polévka
• Krupovka
• Květáková polévka
• Květáková polévka s parmezánem
• Kyselo
• Meruňková polévka
• Milánská polévka
• Mléčná bramborová polévka
• Mléčná houbová polévka
• Námořnická polévka
• Oukrop
• Petrželová polévka
• Polévka česneková (oukrop)
• Polévka pivní
• Polévka pórková
• Polévka salátová
• Polévka vinná
• Polévka z bílých fazolí
• Polévka z čerstvých hříbků
• Polévka z jarních bylinek
• Polévka z kyselého mléka
• Polévka z mléka
• Polévka z ovesných vloček
• Polévka z rajských jablíček
• Polévka z rajských jablíček 2
• Polévka z rajských jablíček se smetanou
• Polévka z rýže a zeleného hrášku
• Polévka ze suchých hříbků
• Rýžová polévka
• Strouhánková polévka
• Špenátová polévka
• Zeleninová polévka
• Zeleninová polévka s upraženým strouháním
• Zelná polévka