Rozpočet pro 5 osob:
Na naložení:
• 15 dkg řepy
• 0,5 litru vody
• 4 dkg chlebové kůrky
Na polévku:
• 25 dkg hovězího žebra
• 25 dkg vepřového laloku nebo kolena
• 1,5 litru vody
• 1,5 dkg soli
• 10 dkg kořenové zeleniny
• 10 dkg červené čerstvé řepy
• 2 stroužky v celku česneku
• 1/4 litru šťávy z vykvašené řepy
• 3 lžíce kyselé smetany
Očištěnou červenou řepu nakrájíme na plátky, polijeme teplou vodou, přidáme kůrku chleba a necháme v kuchyni na teplém místě 3 dny kvasit. Před úpravou polévky očistíme si hovězí žebro, vepřový lalok neb vepřové koleno a dáme vařit do odměřené osolené vody na polévku, asi 25 minut. Pak přidáme k masu očištěnou kořenovou zeleninu, červenou řepu, vše na nudličky nakrájené, v celku stroužek česneku a znovu povaříme. Jakmile maso změkne, zalijeme polévku šťavou z vykvašené řepy, povaříme a procedíme. Poté zavaříme do polévky taštičky z nudlového těsta, plněné sekaným masem. Ostatní maso též usekáme, dáme do polévky a dobře vše povaříme. Před podáváním přidáme do polévky kyselou smetanu. Polévka musí míti pěknou barvu a nakyslou chuť.