Rozpočet pro 5 osob:
• 50 dkg hovězího žebra
• 1,5 l vody
• sůl
• 15 dkg červené řepy
• 2 dkg másla
• 2 dkg cibule
• 1 lžíce octa
• 15 dkg hlávkového zelí
• 10 dkg celeru
• 5 dkg petržele
• 5 dkg mrkve
• 10 dkg rajských jablíček
• 1 dkg cukru
Na jíšku:
• 2 dkg másla
• 2 dkg mouky
• na špičku nože papriky
Na podávání:
• 20 lžic kyselé smetany
Očištěné hovězí žebro vložíme do odměřené osolené vody na polévku a povaříme 25 minut. Červenou řepu dobře očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme dusit zvlášť do kastrolu na cibulku zpěněnou na másle. Při dušení pokapeme řepu octem. Hlávkové zelí zbavíme košťálu, očistíme, nakrájíme na nudličky a prolijeme vařící vodou. Celer, mrkev, petržel očistíme, nakrájíme na nudličky, červená rajská jablíčka rozkrájíme na větší kousky. Udušenou řepu, spařené zelí, zeleninu a rajská jablíčka přidáme k povařenému masu a vaříme tak dlouho, až maso změkne. Měkké maso vyndáme, do polévky přidáme řídkou máslovou jíšku a znovu povaříme. Před podáváním polévku podle chuti okyselíme octem, málo osladíme a okořeníme sladkou paprikou. Polévka je chuti sladkokyselé. K polévce podáváme úplně zvlášť v malých nádobkách kyselou smetanu.
Vyvařené maso z polévky můžeme upotřebiti na nádivku do nudlových taštiček (pirožků) nebo na sekanou pečeni, anebo je usekané přidáme do polévky.
V polévce můžeme též do měkka povařiti na kostečky nakrájené brambory a místo nakrájených jablíček můžeme jablíčka prolisovati sítem do polévky.