Rozpočet pro 5 osob:
• 30 dkg špenátu
• 4 dkg másla
• 6 dkg mouky
• 1/8 l smetany
• 1 žloutek
• sůl
• pepř
• zelená petrželka
Osolenou vodu neb odvar z kostí zahustíme světležlutou jíškou a dobře povaříme. Špenát zbavíme kořínků a žlutých lístků, v několika vodách (nesmí se mačkati) jej vypereme, načež jej vložíme do osolené, vařící vody a povaříme (asi 2 minuty). Potom špenát přecedíme, usekáme nebo umeleme, vložíme do polévky a povaříme. V polévkové míse si umícháme smetanu se žloutkem, tlučeným pepřem a sekanou petrželkou a polévku do ní nalijeme.
Jako vložku podáváme sněhový svítek nebo zavaříme do polévky houskové knedlíčky (Ovšem dříve nežli přidáme mléko a žloutek.) Špenát vaříme nepřikrytý.