Rozpočet pro 5 osob:
• 1,5 l polévky z uzeného masa
• sůl
• 8 dkg zeleniny
• 2 dkg másla
• 4 dkg krupice
Jíška:
• 1,5 dkg másla
• 1,5 dkg mouky
• 1/8 l mléka
• 1 vejce
• zelená petržel
Uzenou polévku připravujeme obyčejně, vaříme-li uzené maso. Ku příkladu na knedlíky s uzeným masem nebo bramborový závin s uzeným masem a pod. Při tom vždy přihlížíme, abychom měly chutné maso a proto ho vkládáme do vařící vody, takže polévka jest méně chutná.
Pro lepší chuť upravíme uzenou polévku takto: Z uvařeného masa polévku procedíme, podle chuti osolíme, přidáme do ní na nudličky nakrájenou kořennou zeleninu, máslovou jíšku a na másle usmaženou krupici a polévku vaříme jen tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Poté umícháme v polévkové míse v mléce vejce, sekanou zel. petrželku a stále míchajíce, nalijeme do ní polévku a podáváme.