Rozpočet pro 5 osob:
• 2 dkg másla
• 1 malý celer
• 1/2 petržele
• 1/4 mrkve
• 1/2 brukve
• 1/2 růže malého květáku
• 4 dkg másla
• 4 dkg mouky
• sůl
• 1/8 l smetany
• 1 žloutek
• tlučený květ
• zelená petržel
Celer, mrkev, petržel, brukev očistíme, nakrájíme na nudličky a chvíli dusíme na másle. Světležlutou jíšku zředíme osolenou vodou a dobře ji povaříme. Pak do ní vložíme udušenou zeleninu, na růžičky rozebraný květák a uvaříme do měkka. Než polévku podáváme, zamícháme do ní jako při polévce květákové smetanu a žloutky. Polévku kořeníme květem, zelenou, drobně nakrájenou petrželí a podáváme ji se smaženou houskou.