Tato polévka je velmi variabilní a můžete ji mít pokaždé trošku jinou, podle toho, co máte zrovna v mražáku, chladničce nebo na zahrádce. Veškerá dále uvedená zelenina tam může, ale nemusí být. Pokud vynecháte všechnu zeleninu kromě brambor, budete mít bramboračku.
• Brambory
• Mrkev
• Petržel
• Celer
• Hrášek
• Brokolice
• Květák
• Kedlubna
• Kapusta
• Kukuřice
• Zelené fazolové nebo hrachové lusky
• 1-2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky
• 1 střední cibule
• 2 polévkové lžíce sádla nebo oleje, případně 1+1
• zeleninový bujón (volitelně) nebo Podravku či jiné polévkové koření
• sůl
• špetku kmínu
Očistím zeleninu a nakrájím ji na malé kousky. Vložím do hrnce s vodou brambory, mrkev, petržel, celer, případně kedlubnu a začnu vařit. Jakmile začne voda vařit, přidám a rozmíchám zeleninový bujón. V případě použití jiného polévkového koření se řiďte podle návodu na koření. Asi po deseti minutách přidám ostatní druhy zeleniny, které nepotřebují vařit tak dlouho.
Do malého kastrůlku dám rozehřát sádlo. Nakrájím na malé kousky cibuli a nasypu do horkého sádla. Cibuli osmažím do růžova a přidám mouku. Za vytrvalého míchání osmažím do růžova a naleju do zeleniny. V případě potřeby přidejte víc sádla nebo oleje.
Alternativou namísto čisté vody je voda po vaření květáku. Polévka je pak více květáková a vlastně chuťově úplně jiná.