• kysané zelí
• pokud je zelí málo kyselé, tak pár kapek citronu
• voda
• trohu kmínu
• sůl
• smetana na šlehání
• hladká mouka
• sušené hřiby
• sušené trnky
Do hrnce dám kysané zelí a zaleju studenou vodou. Přisypu sušené hřiby a trošku kmínu. Vše zamíchám a dám vařit. Množství zelí dávám podle počtu jedlíků. Na jednu smetanu asi půlku sáčku nebo půlku sklenice kysaného zelí. Pokud je zelí málo kyselé je možné ho trochu přikyselit pár kapkama citronu.
Po chvilce vaření přidám do hrnce sušené trnky. Když nejsou, nevadí. Každý je nemá rád. Smetanu na šlehání naleju du skleněné odměrky a šlehací metličkou do ní zašlehám dvě mírně navršené lžíce hladké mouky. Tuto hladkou směs vleju za stálého míchání do zelí. Stále míchám, aby nevznikly hrudky. Po ochutnání je možné dosolit.
Aby byla zelnica jemnější, tak při vaření dolévám místo vyvařené vody mléko.