Rozpočet na aspik:
• 1 telecí noha
• 1 vepřová noha
• 50 dkg vepřových kůží
• 15 dkg hovězí kližky
• 5 l vody
• sůl
• 10 dkg cibule
• 10 dkg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
• 15 zrnek celého pepře
• 3 zrnka nov. koření
• bobkový list
• tymián
• citronová kůra
• 1/4 l bílého octa
• 3 bílky
Rozsekanou telecí nohu, vepřovou nohu, vepřové kůžičky a hovězí kližku vypereme, zalijeme studenou vodou a zvolna vaříme 3 hod. Pak tam přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, sůl, koření, kousek citronové kůry, oloupanou celou cibuli a ocet a vaříme opět zvolna 2 hodiny. Pak polévku procedíme a dáme vychladnouti. Ze studené odstraníme mastnotu, podle chuti ještě osolíme, okyselíme, dáme poněkud rozehřáti, stále šlehajíce přidáme bílky, dříve na talíři rozšlehané, a tekutinou šleháme na plotně až do varu. Poté ji odtáhneme na okraj plotny a necháme v klidu stát. Vodou navlhčený ubrousek přivážeme na obrácenou židli, pod něj vložíme porculánovou mísu, na ubrousek lijeme aspik a bez míchání ho necháme prokapati. Část aspiku obarvíme šťavou z naložené řepy nebo bretonem (neškodné barvivo, jež se dostane u materialisty). Tohoto aspiku upotřebíme na ozdobení paštik, masa, vajec a pod.
Uvařených nožiček a masa upotřebíme na masitý rosol, který upravíme takto: Maso z uvařených kostí nakrájíme na kostečky, kosti ještě povaříme chvíli v osolené vodě, maso urovnáme i s nakrájenou zeleninou a cibulkou do nějaké formy, odvar z kostí podle chuti osolíme, okyselíme a dobře povařený procedíme na maso. Takto připravený rosol dáme ztuhnouti. Pak jej vyklopíme, posypeme drobně sekanou cibulí, polijeme octem, posypeme pepřem a pokapeme olejem a podáváme s chlebem k večeři.