Rozpočet pro 5 osob:
• 50 dkg vařených brambor
• 15 dkg mouky
• 1 vejce
• sůl
• 15 dkg šunky
• 1 vejce na obalení
• 10 dkg housky
• 12 dkg sádla
• zelená petržel
• citron
Na vál si dáme ve slupce uvařené, oloupané, prolisované brambory, sůl, mouku, přidáme vejce a vše vypracujeme v těsto, do něhož pak zamícháme sekanou šunku nebo uzené maso. Z těsta děláme kotlety, obalíme je ve vejci nebo jenom v bílku a ve strouhané housce a na dobře rozpáleném sádle usmažíme kotlety do růžova. Na míse je ozdobíme na plátky nakrájeným citronem, zel. petrželí a podáváme je jako předkrm s hlávkovým salátem nebo jako přikrm k zelenině. Do syrového těsta můžeme přidati na špičku nože kypřícího prášku.