Rozpočet pro 5 osob:
• 1 růže květáku
• 4 dkg másla
• 5 dkg mouky
• žloutek
• sůl
• tlučený květ
Květák opereme ve slané vodě a pak na polovic ve slané vodě uvaříme a necháme okapat. Uvařený nakrájíme na plátky, obalíme v husté máslové omáčce a necháme ve studenu ztuhnouti. Když omáčka ztuhla, obalíme květák ve strouhané housce a v rozpáleném omastku do červena usmažíme. Podáváme jej s dušeným špenátem.
Omáčka: z másla a mouky upraví se světlá jíška, osolí se, zalije polévkou neb vodou, přidá žloutek a trochu květu.
Celer upravuje se týmž způsobem.
Také můžeme květák ne příliš do měkka uvařený, osolený, omoučený namáčeti v rozšlehaném vajíčku, pak obaliti ve strouhané housce a usmažiti v rozpáleném másle do růžova.