Rozpočet pro 5-10 osob:
• 60 dkg srnčí plece, kýty nebo hřbetu
• 5 dkg másla
• 25 dkg slaniny
• 30 dkg husích jater
• 8 dkg bílé housky
• 1/8 l mléka na máčení housky
• 5 žloutků
• 15 kusů pistacií
• 1 kousek lanýže nebo 1 pečárka (žampion)
• 3 lžíce madeirského nebo sherry vína
• na špičku nože paštikového koření
• tluč. bílý pepř
• sůl
• 25 dkg slaniny na vyložení formy
Maso ze srnčí plece, kýty nebo ze hřbetu rozdělíme na tři díly. Dvě třetiny upečeme na másle a ostatní hned syrové nakrájíme se slaninou, telecími nebo husími játry, přidáme mlékem navlhčenou bílou housku a vše umeleme i s upečeným masem dvakrát až třikrát na masovém stroji.
Do umletého dobře zamícháme syrové žloutky, na kostečky nakrájené, oloupané pistacie (jsou to zelené mandle a koupí se u lahůdkáře), na nudličky nakrájený lanýž nebo pečárku, madeirské nebo sherry víno, bílý tlučený pepř, na špičku nože paštikového koření a sůl.
Podlouhlou plechovou formu vyložíme tenkými lístky slaniny, rozetřeme do ní paštikovou hmotu, povrchu přikryjeme rovněž slaninou, povážeme navlhčeným pergamenem a pečeme v páře 2 hod. Úplně studenou paštiku nakrájíme, úhledně urovnáme na mísu, ozdobíme aspikem a zelenou petrželkou.