Rozpočet pro 5-10 osob:
• 1 menší brzlík
• 1/2 telecího mozečku
• 12 dkg telecího masa
• 1 vepřový malý uzený jazýček
• 3 dkg másla na udušení
• ze 4 dkg másla a 4 dkg mouky jíška na omáčku
• 1/8 l mléka
• šťáva z masa
• 1/16 l bílého vína
• sůl
• 4 zrnka tluč. bílého pepře
• 1-2 žloutky
• 2 sardele
• 2 dkg másla a 3 dkg housky na vysypání lasturek
• 1 dkg parmezánského sýra
• 1 dkg rozpuštěného másla na polití
Opraný telecí brzlík a mozeček očistíme tak, jak jest udáno při polévkách. Do kastrolu na rozpálené máslo vložíme kousek lehce opraného telecího masa, osolíme a chvíli dusíme, pak přidáme k němu telecí brzlík a zase chvíli dusíme, načež přidáme mozeček, podlijeme vodou a vše udusíme do měkka.
Zvlášť uvaříme si uzený vepřový jazýček, vložíme jej do studené vody a oloupaný nakrájíme na kostečky. Rovněž udušené telecí maso, brzlík a mozeček nakrájíme na kostečky. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a šťávou z masa a povaříme. Do této studené omáčky zamícháme žloutky, sůl, bílý tlučený pepř a očištěnou utřenou sardeli. Pak přidáme nakrájené maso, podle chuti soli, citronové šťávy a bílého vína a míšeninku povaříme malou chvíli na plotně. Lasturky vymažeme sardelový máslem, vysypeme strouhanou houskou, míšeninku do nich rozdělíme, povrchu je posypeme strouhaným parmezánským sýrem, pokapeme máslem, načež lasturky složíme na plech solí posypaný a pečeme je v troubě asi 8 minut. Potom je klademe na kulatou mísu ubrouskem vyloženou, ozdobíme kadeřavou petrželí a nakrájeným citronem. Míšeninku můžeme podávati též ve smažených košíčkách. (Plech solíme proto, aby lasturky nepopraskaly. Sůl uschováme a vždy na pečení lastur upotřebíme.)