Rozpočet pro 5 osob:
• 25 dkg telecího mozečku
• sůl
• 5 dkg zeleniny (celer, mrkev, petržel)
• 5 zrnek pepře
Jíška:
• 3 dkg másla
• 3 dkg mouky
• 1/8 l mléka
• 2 dkg cibule
• 2 žloutky a ze 2 bílků sníh
• 2 dkg másla na nádobky
• 1 dkg parmezánského sýra
• kadeřavá petržel na ozdobu
Telecí mozeček polijeme vlažnou vodou a odblaníme. V osolené vodě povaříme nakrájenou zeleninu, celý pepř, načež do povařeného odvaru dáme mozeček a povaříme. Z másla a mouky si upražíme světlou jíšku, zředíme ji ohřátým mlékem a povaříme. (Takto připravená omáčka se jmenuje beschamel.) Povařenou omáčku, stále míchajíce, necháme vychladnouti. Poté do ní zamícháme žloutky jeden po druhém, jemně ustrouhanou cibuli, sůl, pepř, prolisovaný mozeček a naposled přidáme lehce tuhý sníh z bílků. Malé koflíčky neb ohnivzdorné nádobky aneb lasturky vymažeme syrovým máslem, směs do nich upravíme, povrchu posypeme parmezánským sýrem a nádobky složíme na osolený plech, aby nepopraskaly, a pečeme v dobře vyhřáté troubě 5-10 minut. Pečené mozečky upravíme v nádobkách na mísu ubrouskem vyloženou, ozdobíme zelenou petrželkou a horké podáváme.