Rozpočet pro 5 osob:
Na 3-4 celery
• 4 dkg másla
• 2 hřiby nebo 4 pečárky
• 2 dkg mouky
Celer se omyje, očistí a ve slané vodě na polovic uvaří. Prochladlý nahoře seřízneme, vydlabeme opatrně lžíci, naplníme nádivkou a odříznutý vršek zase přidáme. Máslo necháme na kastrolku zhnědnout (ne spálit), celer v něm opečeme, podlijeme celerovou vodou, přidáme udušené, na lístky nakrájené hřiby nebo pečárky, nebo také v mléce uvařené suché hříbky a celer udusíme do měkka. Šťávu, ve které se celer dusil, zahustíme moukou, povaříme a podle chuti osolíme. Celer podáváme horký.
Nádivka: 2 drobně nakrájené cibulky usmažíme na másle (2 dkg), přidáme do ní 10 dkg vepřového a 10 dkg telecího masa, sůl, pepř, drobně nakrájené 2 malé hříbečky a několik lžic polévky. Nádivku udusíme na plotně. Do vychladlé zamícháme 1 vejce a asi 3-4 dkg strouhané housky.