Rozpočet pro 5-10 osob:
• 25 dkg telecího masa
• 25 dkg vepřového masa
• 75 dkg telecích jater
• 1/8 l mléka
• 1/8 l vody
• 5 dkg housky
• 3 lžíce bílého vína
• 15 dkg slaniny
• 4 dkg cibule
• 4 vejce
• lanýž
• sůl
• 4 zrnka pepře
• na špičku nože paštikového koření
• 2 lžíce madeirského vína nebo rumu
• 25 dkg slaniny na vyložení formy
Vepřové maso z kýty a telecí maso z kýty rychle opereme a chvíli dusíme na rozpuštěné, na kousky nakrájené slanině a usmažené cibuli. Po chvíli podlijeme masa horkou vodou a udusíme je do měkka. V jiném kastrole udusíme tímtéž způsobem na lístky nakrájená telecí játra (dříve vypraná ve zředěném mléce a odblaněná). Pak umeleme dvakrát až třikrát játra, na kostečky nakrájené maso, ve víně namočenou housku a malý kousek slaniny. Umletou kašovinu utlučeme ve hmoždíři a prolisujeme žíněným sítem. Pak do ní zamícháme vejce, madeirské víno nebo rum, na špičku nože paštikového koření, tlučený bílý pepř, sůl a na jemné nudličky nakrájený lanýž, načež kašovinu dobře promícháme. Podlouhlou plechovou formu vyložíme slaninovými lístky, naplníme ji kašovinou, přikryjeme rovněž nakrájenou slaninou, povrchu přikryjeme vodou navlhčeným pergamenem, který přivážeme motouzem, a paštiku pečeme 1 hodinu v páře v troubě. Upečenou paštiku dáme do druhého dne do studena ztuhnouti, pak ji nakrájíme, složíme úhledně na mísu, ozdobíme aspikem, zelenou kadeřavou petrželkou a růžičkami z másla.
Paštiku pečeme v páře tak, že vložíme formu s paštikou do nádoby s vařící vodou, vše dáme do trouby a pečeme.
Tato paštika se může připraviti právě tak, jako paštika z husích jater. Porculánová nádoba naplněná paštikou a přiklopená poklicí se vloží do hrnce s vařící vodou, který se rovněž poklicí přikryje a paštika se vaří na plotně v páře.