Rozpočet pro 5 osob:
• 4 bílky
• 3 žloutky
• sůl
• 7 dkg krupič. mouky (3 lžíce)
• kávová lžíce kypřícího prášku (Oetkerův)
• 2 dkg másla
• 2 dkg krupičkové mouky na plech.
Rozpočet nádivky:
• 50 dkg vepřového masa (raménko)
• sůl
• 1 syrové vejce
• na špičku nože tlučeného pepře a strouhaného zázvoru
• kávovou lžičku francouzské hořčice
• 1 vejce na tvrdo uvařené
• 6 dkg uzeného vařeného masa
• 1 kyselá menší okurka neb 1/2 dkg kaparů
Z pěkných, čerstvých bílků ušleháme tuhý sníh, načež do něho zamícháme žloutky, sůl a krupičkovou mouku, do které jsme lehce prosály kypřici prášek. Lehce promíchané těsto rozetřeme na plech potřený syrovým máslem a vysypaný moukou a upečeme je rychle v troubě do růžova. Pečené těsto potřeme masovou nádivkou, zatočíme na závin, zatížíme lehčím prkénkem a dáme uležeti asi na 4 hodiny. Potom závin nakrájíme a podáváme jej s hlávkovým neb okurkovým salátem. Pokrm podáváme studený jako předkrm nebo též k večeři.
Nádivka: Vepřové maso lehce opereme, osolíme, dáme do pekáče, podlijeme málo vodou a upečeme do měkka. Při pečení maso obrátíme, podle potřeby podlijeme a polijeme. Studené upečené maso umeleme na masovém strojku, přidáme syrové vejce, sůl, tluč. pepř, strouhaný zázvor, hořčici, na tvrdo uvařené a usekané vejce. Nádivku promícháme, rozetřeme ji na upečené těsto, posypeme ještě sekaným vařeným uzeným masem a jemně usekanou kyselou okurkou neb kapary, zatočíme a zatížíme.