Rozpočet pro 5 osob:
• 5 rajských jablíček
Nádivka:
• 2 dkg másla
• 2 dkg cibule
• 10 dkg vepřového masa
• 10 dkg telecího masa
• sůl
• 3 zrnka tluč. pepře
• 1 vejce
• 1 lžička polévky
• 3 dkg strouhané housky
• 3 dkg másla na dusení
• 2 dkg cibulky
Na omáčku:
• 1/8 l kys. smetany, 1 dkg mouky, nebo 2 dkg másla
• 2 dkg housky
• 1 dkg parmezánského sýra
Pěkná, velká, kulatá rajská jablíčka čistě vypereme, vršek s nich seřízneme a vydlabeme je. Zvlášť usmažíme na másle drobně rozkrájenou cibulku, do ní vložíme drobně sekané, syrové vepřové a telecí maso anebo zbytky pečeně a chvíli dusíme. Nyní přidáme sůl, tlučený pepř, sekanou petrželku, vejce, polévku a podle potřeby strouhanou housku. Vydlabaná jablíčka nádivkou naplníme, načež je přikryjeme seříznutým vrškem. Pak jablíčka vložíme do kastrolu na rozpálené máslo s usmaženou, drobně nakrájenou cibulkou, zalijeme je trochu vařící vodou, přikryjeme pokličkou a v troubě dusíme asi 10-15 minut.
Udušená jablíčka narovnáme na mísu, šťávu procedíme do kyselé smetany s moukou a zelenou petrželkou a necháme povařiti. Poté omáčku podáváme k jablíčkům. Také můžeme jablíčka připraviti bez smetany a mouky, jen posypaná parmezánským sýrem, houskou a pokapaná máslem.