Rozpočet pro 5 osob:
• 10 rajských kulatých jablíček
Směs:
• 2 lžíce oleje
• 6 lžic octa
• sůl
• na špičku nože pepře
Majonéza:
• 2 žloutky
• sůl
• 6 lžic oleje
• z 1/4 citronu šťávy
• 1/2 kávové lžičky hořčice
• 1 sardele
• 8 dkg olejových sardinek
• 1/2 káv. lžičky sekaných kaparů
• 1/2 káv. lžičky sekané zel. petrželky
• 2 na tvrdo uvařená vejce (1 žloutek z uvařených vajec upotřebíme na posypání)
• 8 kapek Maggiho koření
• 1/8 kg tuhého aspiku
• 1 citron
• zelená petrželka na ozdobu
Pěkná menší kulatá rajská jablíčka opereme a osušíme. Poté z nich seřízneme vršek, lžicí odstraníme opatrné šťávu a zrnka. V menším kastrole umícháme olej, ocet, sůl a pepř. Do umíchané směsi naložíme jablíčka a postavíme je do studena neb k ledu. Zvlášť si umícháme v misce žloutky, sůl a stále míchajíce přikapeme olej a citronovou šťávu. Do vzniklé majonézy přidáme zlehka hořčici, utřenou sardeli, usekané olejové sardinky, sekané kapary, zelenou petrželku, na tvrdo uvařené vejce a několik kapek Maggiho koření. Lehce promíchanou nádivkou naplníme naložená, dobře okapaná rajská jablíčka, povrch posypeme sekaným vařeným žloutkem a přiklopíme seříznutým vrškem. Na skleněnou mísu upravíme čistý sekaný aspik, do něho vkusné složíme naplněná jablíčka, ozdobíme je zelenou kadeřavou petrželkou a nakrájeným citronem. Takto upravená jablíčka podáváme jako předkrm nebo je podáváme k večeři s nakrájeným chlebíčkem.