Rozpočet pro 5 osob:
• 5 lusků zelené papriky
• sůl
• 4 dkg másla
• 4 dkg cibulky
• 2 rajská jablíčka
• 1/8 l kyselé smetany
• 2 dkg mouky
Nádivka:
• 2 dkg másla
• 10 dkg rýže
• sůl
• 25 dkg vepřového masa (ramínko) nebo uzeného masa
• 2 dkg slaniny
• 1 vejce
• špetka majoránky
Sladké zelené papriky opereme. Pak vršky papriky (u stopky) odkrojíme, odstraníme opatrně semena, papriky dvakrát spaříme vařící vodou a necháme na sítě okapati. Potom papriky naplníme připravenou kašovinou a přiklopíme je seříznutým vrškem. V kastrole usmažíme na másle drobně nakrájenou cibulku, do ní vložíme naplněné papriky, podlijeme je asi 2 lžicemi vody, přidáme na špičku nože tlučené červené papriky, sůl a dusíme 1/2 hod. Nakonec přidáme prolisovaná rajská jablíčka, kyselou smetanu s umíchanou moukou a dusíme ještě malou chvíli. Potom papriky urovnáme na mísu, polijeme je procezenou omáčkou a podáváme. Papriky můžeme též podávati jako samostatný pokrm s noky nebo s brambory.
Nádivka: Do udušené studené rýže zamícháme sůl, mleté syrové neb pečené vepřové maso nebo uzené, na drobné kostečky nakrájenou slaninu, vejce a trochu majoránky. Dobře umíchanou nádivkou naplníme lusky papriky.
Jiný způsob: Naplněné lusky dáme vařit 1/2 hod. do hotové procezené rajské omáčky.