Rozpočet pro 5 osob:
2 omelety:
6 bílků
• sůl
• 6 žloutků
• 50 dkg špenátu
• 14 dkg strouhané žemle
Na pánev:
• 3 dkg másla
• 1,5 dkg mouky
Náplň:
• 2 dkg másla
• 3 vejce
• sůl
• pepř
• 5 dkg šunky neb uzeného masa
• kadeřavá petržel na ozdobu
Z čerstvých bílků a trochu soli si ušleháme tuhý sníh. Pak do něho lehce zamícháme žloutky, prolisovaný uvařený studený špenát a jemně ustrouhanou žemli. Omeletní pánev vymažeme syrovým máslem, vysypeme krupičkovou moukou a omeletky v troubě do růžova upečeme. Ještě teplé omeletky potřeme smaženými vejci a zatočíme. Horké ozdobíme zelenou petrželí a podáváme.
Náplň: Do rozpáleného másla přilijeme dobře rozmíchaná vajíčka, sůl, tluč. pepř a stále míchajíce necháme vajíčka přiměřeně zahoustnouti. Pak omeletky ještě teplými vajíčky potřeme a můžeme je ještě posypati sekanou šunkou neb vařeným uzeným masem.