Rozpočet pro 5 osob:
• 2 vařené prolis. žloutky
• 2 syrové žloutky
• sůl
• 3/8 l oleje
• z 1/2 citronu šťáva
• 2 lžíce vinného octa
• 3 zrnka tluč. bílého pepře
• na špičku nože anglické omáčky a hořčice
• 2 lžíce ušlehané smetany
• 20 dkg šunky
• 20 dkg telecí pečeně nebo pečeného kuřete
• 20 dkg vařených brambor
• 3 kyselé malé okurky
• 2 dkg cibule
• 1 dkg kaparů
• ze 2 vajec vařené bílky
Na ozdobu:
• 10 naložených hříbků
• zelená kadeřavá petrželka
Do upravené majonézy lehce zamícháme na nudličky nakrájenou libovou šunku, upečenou studenou telecí pečeni neb maso z pečeného kuřete, oloupané na kostečky nakrájené brambory, bílky z uvařených vajec, kyselé oloupané okurky, jemně usekanou cibulku a kapary. Promíchanou míšeninku dáme do studena na 6 hod. Pak ji rozdělíme na lasturky, povrchu na každou lasturku posadíme malý hříbeček v octě naložený a ozdobíme zelenou petrželkou. Lasturky složíme na oválnou mísu papírovou krajkou vyloženou a neseme na stůl. Majonézu si připravíme z vařených žloutků.