Rozpočet pro 5 osob:
Na omelety:
• 12,5 dkg mouky
• sůl
• 1/4 l mléka
• 2 vejce
• 6 dkg másla
• 25 dkg šunky
• 1 dkg parmez. sýra.
Omáčka:
• 3 dkg másla
• 3 dkg mouky
• 3/16 l sladké smetany
• 2 žloutky
• 2 bílky na obalení a 12 dkg housky
• 20 dkg sádla nebo 20 dkg převařeného másla
• citron a zelená petrželka na ozdobu.
Místo šunky 1 telecí mozeček
Z mouky, soli, mléka a celých vajec si umícháme řídké těsto. Potom upečeme z těsta tenké omelety. Z rozpuštěného másla a mouky si připravíme světležlutou jíšku, zředíme ji mlékem nebo smetanou tak, aby z toho vznikla hustá omáčka, stále opatrně míchajíce přilijeme žloutky, sůl a dáme vychladnouti. Studenou omáčku rozetřeme na omelety, poklademe plátky šunky, posypeme strouh. parmezánským sýrem, okraje přeložíme, každou omeletu zatočíme, načež obalíme omelety v rozšlehaných bílcích nebo vajíčku, ve strouhané housce a usmažíme je v rozpáleném másle nebo sádle do zlatova. Pak omelety podáváme na míse vyložené ubrouskem, ozdobené citronem a zel. petrželkou. Mohou se též připraviti s dušeným mozečkem, který se do husté omáčky zamíchá. Omelety podávají se též jako samostatný pokrm s dušenou zeleninou nebo hrachovou kaší. Tyto omelety mohou se naplniti také pouze masovou nádivkou (haší z kozlečího kořínku) a zatočené hned podávati se zeleninou, salátem a pod. (Ale také se mohou obalené usmažiti.)
Masová nádivka. Do drobně nakrájené, na másle usmažené cibulky vložíme uvařený, usekaný kozlečí kořínek (plíce, jazyk, srdce, játra, mozeček), smažíme malou chvíli, pak přidáme sůl, tluč. pepř, sekanou zel. petrželku, vajíčko a podle potřeby strouhanou housku.