Rozpočet pro 5 osob:
• 10 baňatých zelených paprik
• 75 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
• sůl
• 15 dkg olivového oleje
• 3/4 l štávy z udušených rajských jablíček
• 1 litrová patentní sklenice
Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a v oleji do měkka usmažíme. Baňaté oprané zelené nepálivé papriky u stopky seřízneme, odstraníme opatrně všechna semena a naplníme je smaženou osolenou zeleninou. Papriky uzavřeme seříznutými vršky, složíme je do čistých zavařovacích sklenic a zalijeme rozvařenými, prolisovanými rajskými jablíčky do tří čtvrtin sklenice. Okraje sklenic otřeme a uzavřeme čistou suchou gumičkou a víčkem, které pérem upevníme. Sklenice složíme do hrnce, do kterého nalijeme vody do výše 15 cm. Hrnec postavíme na plotnu a první den sterilisujeme při 100° C 30 minut. Druhý den znovu dáme vychladlé sklenice sterilisovat při 100° C 20 minut. Sklenice vyjmeme z hrnce i se stojanem, pokryjeme vlhkou utěrkou a po vychladnutí je prohlédneme, jsou-li dobře uzavřené, načež je ve studenu uložíme. Papriky podáváme v zimě studené nebo v páře je ohřejeme a teplé podáváme.