Rozpočet pro 5 osob:
• 5 čerstvých vajec
• 1/8 l vody
• 1/8 l bílého octa
• sůl
• 25 dkg ruského neb vlašského salátu
• ze dvou žloutků francouzskou majonézu
Na ozdobu:
• 5 dkg lososa
• 2 dkg kaviáru
• zelená kadeřavá petrželka
• 1 citron
• 1 malá hlávka salátu
Úplně čerstvá vajíčka rozbijeme rychle do vařící vody s octem a solí a povaříme je 5 minut. Potom je vyndáme a vložíme do studené vody. Nebo můžeme vajíčka uvařiti na tvrdo; pak dáti do studené vody a oloupati. Na kulatou skleněnou mísu upravíme do středu lžíci ruského aneb vlašského salátu, vejce dole sřízneme, aby stála, a postavíme je do salátu. Kolem vajíček uděláme věneček z téhož salátu. Pak vejce i salát polijeme francouzskou majonézou anebo tatarskou omáčkou. Takto upravená ruská vajíčka ozdobíme lososem, kaviárem, zelenou petrželkou, nakrájeným citronem a lupínky hlávkového salátu.