Rozpočet pro 5 osob:
• 5 vajec
• 1/4 l octa
• 1/4 l vody
• sůl
• 5 bílých oplatek
• 1 vejce a 1 bílek na potírání
• 15 dkg strouh. housky
• 25 dkg převař. másla
Ragoût:
• 1/2 brzlíku
• 1/2 vepřového mozečku
• 6 dkg telecího masa
• 6 dkg uzeného masa
• 2 dkg másla
• jíška ze 2 dkg másla a 2 dkg mouky
• 2 lžíce smetany
• šťáva z duš. masa
• 2 lžíce vína
• sůl
• 2 zrnka tluč. pepře
• 1 žloutek
Do hrnečku se stejným množstvím octa a vody dáme dírkovanou sběračku (aby se vejce lehce vyndalo). Vejce rozbijeme na sběračku pozorně, aby bílek kryl vrch vajíčka (žloutek) a vejce zůstalo při tom v celku. (Aby se bílek srazil, musí voda s octem vříti.) Vejce vaříme 6 minut. Pak je i se sběračkou vyndáme a s ní dáme do studené vody, aby dříve vychladlo a dalo se kulatou formičkou vykrojiti. Potom položíme na prkénko bílou oplatku, potřeme ji bílkem a doprostřed urovnáme připravené ragoût v podobě vyšší placičky a uhladíme. Na to položíme vejce, ragoût upravíme, aby bylo tak velké jako vejce, načež vajíčko nahoře osolíme. Konce oplatky potřeme rozšlehaným vajíčkem, dobře upravíme do záhybů a ustřihneme přečnívající konce oplatky. Takto upravené vajíčko lehce potřeme vajíčkem, obalíme strouhanou houskou, znovu potřeme vajíčkem a obalíme v housce a pak smažíme vajíčko ve větším množství dobře rozpáleného másla po obou stranách asi 8 minut. Podáváme je k zelenině.
Ragoût upravíme jako míšeninku na lasturkách, ale hustší.