Rozpočet pro 5 osob:
• 4 vejce
• 4 dkg másla
• sůl
• 1 syrové vejce
• kávová lžička bílého vína
• zelená petržel
• 1/16 l kyselé smetany
• 2 dkg mouky
• 5 dkg žemle dovnitř
• 1 vejce na obalení
• 10-12 dkg strouh. žemle
• 12 dkg sádla neb převařeného másla (šmolce)
• petržel na ozdobu
Čerstvá vajíčka uvaříme na tvrdo. (8 minut.) Pak je vložíme do studené vody, oloupáme a usekáme. V míse umícháme máslo se solí, přidáme syrové vejce, usekaná vařená vajíčka, lžičku vína, sekanou zelenou petrželku, kyselou smetanu, hladkou mouku, strouhanou žemli a dobře promícháme. Pak upravíme smaženky do tvaru malých válečků, obalíme je v rozšlehaných vajíčkách, ve strouhané žemli a na rozpáleném sádle neb převařeném másle je usmažíme do zlatova. Hotové smaženky podáváme k dušené zelenině. (Brukví, mrkvi neb špenátu.)