Rozpočet pro 5 osob:
• 5 vajec
• 10 dkg čajového másla
• 15 dkg šunky
• 1/16 l sladké smetany
• 1 kousek lanýže
• 1 dkg loupaných mandlí
Uvaříme si na tvrdo vejce. V míse si umícháme máslo, přidáme na masovém strojku umletou, drátěným sítem prolisovanou šunku a podle potřeby smetanu (nesolí se). Pak směs upravíme pomocí kornoutku s hladkou trubičkou do vydlabaných bílků, na prostředky položíme hvězdičku z nakrájeného lanýže, kolem ozdobíme vejce na nudličky nakrájenými, loupanými mandlemi a polijeme opatrně aspikem. Hotová vejce vložíme do papírových košíčků a úhledně urovnáme na mísu. Šunka musí býti dobře uvařená, aby se dala lisovati. Vejce mohou se ozdobiti na míse sekaným aspikem jako předešlá. Žloutků z vařených vajec upotřebíme do majonézy nebo do salátu, neb na karlovarské kroužky anebo je vmícháme do prolisované šunky.