Rozpočet pro 5 osob:
• 5 vajec
• 6 dkg másla
• 3 dkg sardelí
• 1 lžíce mléka
• 1 syrové vejce
• 1 lžička smetany
• 6 dkg strouhané žemle
• 5 tluč. pepřů
• sůl
• zelená sekaná petržel
• 2 dkg strouhané žemle na obalení kuliček
• 3 dkg másla do pekáče
• 6 lžic smetany na zalití
• 1 dkg másla na pokapání
Čerstvá vejce vaříme 8-10 minut. Pak je vložíme do studené vody, oloupáme, vejce rozpůlíme, žloutky vyndáme a prolisujeme. Sardele vypereme v mléce, aby nebyly příliš slané, zbavíme je kostí a s máslem utřeme. V míse umícháme čerstvé máslo, přidáme sardele, syrové vejce, prolisované žloutky, kávovou lžičku sladké smetany, tluč. pepř, zelenou sekanou petrželku a strouhanou žemli. Z dobře promíchané směsi nakrájíme kousky, uděláme kuličky, do poloviny každou kuličku posypeme houskou, vložíme je neposypanou stranou do bílků a vzniklá vejce urovnáme do vymazaného pekáčku, zalijeme mlékem, pokapeme máslem a pečeme v troubě 8 minut. Upečená vejce urovnáme do středu mísy, ozdobíme je vařenými, na hvězdičky vykrájenými bílky, petrželkou a kolem vajec upravíme věnec z dušeného špenátu.