Rozpočet pro 5 osob:
• 10 dkg vařeného masa
• 3 dkg másla
• 2 dkg cibule
• sůl
• 2 zrnka pepře
• majoránka
• petrželka
• 2 dkg másla na umíchání
• 2 žloutky
• 2 bílky
• 5-8 dkg housky
• 2 dkg másla na vymazání
• housku na vysypání
Vařené hovězí maso nebo zbytky hovězí pečeně rozsekáme nebo umeleme. V kastrolku na rozpáleném másle usmažíme do růžova drobně nakrájenou cibulku, do ní vložíme rozsekané maso, sůl, tluč. pepř, majoránku, zelenou sekanou petrželku, vše dobře umícháme a malou chvíli dusíme, načež dáme vychladnouti. Zatím si v misce umícháme kousek čerstvého másla, málo soli a žloutky, přidáme studené, udušené maso, z bílků sníh a podle potřeby strouhanou housku. Svítek upečeme jako houskový svítek a nakrájený podáváme k polévce.