V kastrole usmažíme do světlehněda na 10 dkg dobře rozehřátého másla, 50 dkg na nudličky nakrájené mrkve a 50 dkg rozkrájené cibule, pak zalijeme poněkud vodou a podusíme. Do hrnce dáme 60 dkg rozkrájeného celeru, petržele, póru, chřestu, květáku, 2 hřiby nebo suché houby (1 dkg), asi 30 g smíšeného utluč. koření, a to: bílý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, nové koření (toho nejméně), bobkový list, to vše osolíme, přidáme usmaženou mrkev a cibuli, přilijeme vody a vaříme tak dlouho, až je z toho polotekutá kaše, kterou pak plátnem procedíme.
Mezitím uvaříme si v jiném hrnci 2,5 kg morkových kostí, 2 kg hovězího masa, 1/2 rozkráj. hovězího srdce a 1/2 staré slepice. Vyvařenou polévku procedíme plátnem, z vychladlé odstraníme tuk, vše smícháme se zeleninou, a to na 2,5 kg zeleninového vývaru 1,5 litru polévky, znovu procedíme, nalijeme do lahví a ve studenu uschováme.
Rozpočet pro 5 osob: 1 lžíce koření.