Rozpočet pro 5-10 osob:
• 25 dkg špenátu
• 3 dkg másla
• 2 žloutky
• sůl
• 2 zrnka pepře
• kávová lžička husté smetany
• ze 2 bílků sníh.
Rozpočet na omelety:
• 1/8 l mléka
• 1 vejce
• 6 dkg mouky
• sůl
• 3-4 dkg másla na vymazání pánve
Rozpočet na mozečkovou nádivku:
• 1/2 telecího neb vepřového mozečku
• 2 dkg másla
• 1 dkg cibulky
• sůl
• pepř
• 1 vejce
Rozpočet na masovou nádivku:
• 6 dkg vepřového masa
• 6 dkg telecího masa
• 2 dkg másla
• 1 dkg cibulky
• 3 zrnka tlučeného pepře
• 2-3 dkg strouhané žemle
• 1 vejce
• sůl
Uvaříme si špenát, jak jest popsaný při špenátové polévce. Usekaný nebo umletý prolisujeme. V míse si utřeme máslo se solí, žloutky, smetanou, tluč. pepřem, načež přidáme prolisovaný špenát a z bílků tuhý sníh.
Tenkou upečenou velkou omeletu nebo čtyři malé (těsto jako na omeletové nudle) rozložíme, potřeme špenátovou náplní, zatočíme dohromady, načež závin zabalíme do mokrého, máslem vymazaného ubrousku, zavážeme motouzkem a ve slané vodě vaříme 1/2 hodiny. Pak zbavíme závin ubrousku, nakrájíme jej na řezy a podáváme k polévce.
Místo špenátu můžeme si připraviti nádivku z udušeného prolisovaného mozečku nebo z jemné usekaného udušeného masa telecího a vepřového a máme závin mozečkový nebo masový.
Na másle usmažíme drobně nakrájenou cibulku, přidáme do ní odblaněný mozeček, osolíme, opepříme a chvíli dusíme. Pak zamícháme vajíčko, necháme zahoustnouti a vychladlou nádivkou potíráme omelety.
Na másle usmažíme nakrájenou cibulku, přidáme pečené neb vařené usekané maso, chvíli dusíme, přidáme strouhanou žemli, tlučený pepř a pak do vychladlé nádivky zamícháme vejce a sůl.