Rozpočet pro 5 osob:
• 3 dkg slaniny
• 10 dkg housky
• zelenou petržel
• 3 dkg uzeného masa
• 4 dkg mouky
• sůl
• 1/16 l mléka
• 1 žloutek
• 2 dkg rozpuštěného másla do těstíčka
Slaninu nakrájíme na drobné kostečky a rozpálíme ji. Pak do ní vložíme housku, rovněž na kostečky nakrájenou, a usmažíme se sekanou zelenou petrželkou. V míse si připravíme z mouky, soli, mléka, másla a žloutku řidší těsto a dobře je vypracujeme. Potom do těsta zamícháme vařené, uzené, drobně usekané maso, vychladlou housku se slaninou a dáme nejméně 1/2 hod. odpočinouti. Z odpočinutého těsta tvoříme malé knedlíčky, které povaříme v polévce (nejlépe fazolkové) 8 minut.