Popis
Výskyt
Obsahové látky
Užívané části, sběr a zpracování
Léčivé účinky
Léčebné užití a dávkování
Varování
Další využití
Pěstování
Choroby a škůdci
Literatura
Taxonomie
Latinsky
Národní názvy
Fazol obecný, Phaseolus vulgaris je jednoletá bylina.
Stonek: Keříčkovitý nebo popínavý
Výška: Popínavka až 3 metry.
Listy: Střídavé trojčetné dlouze řapíkaté, široce vejčité
Květy: Různobarevné
Doba květu: VI - VIII
Plody: Lusky zelené nebo žluté s ledvinovitými semeny různých barev i velikostí
Doba zrání plodů:
Kořenová část:
Jiné znaky:
Podobné druhy:
Zajímavosti:
Stanoviště:
Nároky:
Výskyt:
Rozšíření: Původ tropická Amerika, dnes celý svět.
Význam: Zemědělská plodina, potravina, léčivá rostlina, okrasná rostlina.
Vápník, železo, draslík, vitamín B, vitamín PP, provitamín A, glukokinin, aminokyseliny, trigonellin, cholin, steriny, betain, kyselina askorbová, kyselina křemičitá, fosfáty.
Sbírají se zralé lusky bez semen. Suší se ve stínu do 40°C.
Antidiabetika - podpůrný účinek při léčbě cukrovky - pomáhá snižovat obsah glukózy v krvi
Působí diureticky - je močopudná
Při zadržování vody v těle
Při nemocech ledvin
Při nemocech močových cest
Mírně snižuje krevní tlak
Užívá se zahuštěný odvar. Lusky se nechají několik hodin bobtnat ve vodě a pak se vaří tak dlouho, dokud není vody jen polovina. Pije se před jídlem.
Syrové obsahují silně toxickou bílkovinnou látku phasin, vyvolávající střevní potíže. Stejně tak lusky s nezralými plody mohou vyvolat kožní problémy i dotykem nebo až zvracení, průjem a zánět střev.
Fazole nadýmají a pro někoho jsou těžko stravitelné.
Používá se především jako potravina. Mladé lusky jako zelenina
Pěstuje se buď keříčková forma nebo popínavá.
[1] Květena České republiky (Academia 1990-2010), díl 4, strana 382
[2] Naše rostliny v lékařství (MUDr. Jaroslav Korbelář, Zdeněk Endris, Avicenum 1981), strana 136
říše Plantae - rostliny
oddělení Magnoliophyta - rostliny krytosemenné
třída Rosopsida - vyšší dvouděložné rostliny
řád Fabales - bobotvaré
čeleď Fabaceae - bobovité
rod Phaseolus - fazol
Phaseolus vulgaris
Fazol obecný, fazole zahradní
Fazuľa obyčajná, fazuľa záhradná
French Bean, Common Bean, Dwarf Bean, Frijol, Garden Bean, Green Bean, Habichuela, Haricot, Haricot Bean, Haricot Commun, Haricot Francais, Kidney Bean, Mange-tout, Pois
فاصولياء شائعة
Фасул
菜豆
Bønne
Fazeoluso ordinara, Fazeolo
Harilik aeduba
Tarhapapu, salkopapu, pensaspapu
Haricot
Gewone boon
Obični grah
Matbaun
Fagiolo comune, fagiolo
インゲンマメ
Daržinė pupelė
Parastās pupiņas
Veteménybab
Gartenbohne, Buschbohne, Stangenbohne
Hagebønne
Fasola zwykła
Feijão
Φασολιά, Φασόλι
Fasole
Фасоль обыкновенная
Navadni fižol
Обични пасуљ, Пасуљ
Böna
Fasulye
Квасоля звичайна
Đậu cô ve
Bezpečnost použití léčivých i jedovatých rostlin, hub, léčiv, potravinových doplňků a prostředků, léčebných postupů i diagnózu své choroby vždy konzultujte se svým lékařem. Účelem této stránky není podněcovat návštěvníka k samoléčení své nemoci. Kdo se chce léčit, musí vždy, jako uvědomělý občan EU, navštívit svého odborného lékaře. Pouze ten totiž získal vzdělání na fakultě sponzorované farmaceutickým průmyslem a pouze on má úředně schválené oprávnění někoho léčit nebo mu radit ohledně léčení či s čímkoli ohledně zdraví a nemocí. Účelem této stránky je pouze informace o sice fungujících, ale jen pokoutně používaných nebo starých alternativních možnostech léčby a prevence nemocí. Zde uvedené informace tedy rozhodně neslouží jako náhrada za radu vydanou úředně schváleným lékařem.
Provozovatel webu nenese odpovědnost za správnost informací, ani za nedopatření, nesprávný výklad nebo jakákoli nesprávná rozhodnutí učiněná na základě informací zde uvedených. Jedná se zde pouze o soupis získaných informací, které většinou nebyly ověřovány. Protože jednotlivé stránky jsou vytvářeny jako zápisník a soubor seznamů, nemusí se návštěvníkovi jevit vždy zrovna jako uživatelsky přívětivé. Přes výše uvedené, některé ze zde uvedených informací už pomohly alespoň jednomu člověku odhodit berle a přestat se děsit představy zbytku života na invalidním vozíku. A to za ten čas strávený nad stránkami rozhodně stálo :-)
Další informace jsou obsaženy v uvedené literatuře a na internetu.